• GR 221- Ruta de Pedra en Sec

  Excursions Mapes Serveis Links

   

  etapes

  Variants

  refugis

  noticies

  gr 222

   

  VISITAU TAMBÉ

  www.camins-mallorca.info

  www.torrentdepareis.info

  www.valldesoller.info

   

  EXCURSIONS GUIADES

  Informació: E-mail

   

  DESCARREGUEU ELS TRACKS DEL GR 221

  Els millors mapes pel GR 221(1:25000)

   

  NOVA EDICIÓ març 2022

  CARPETA DE 4 MAPES

  de la Serra de Tramuntana a 1:25.000. Inclou Tramuntana Sud, Central i Nord i Caps de Formentor i des Pinar

  + info

   

   

   

  Gener de 2023: Obert el tram de GR 221 entre La Trapa i ses Basses

   

   
    Desembre de 2022: Inaugurat el refugi de Galatzó (Es Capdellà)  
    Octubre de 2022: Oberta la variant del GR 221 entre Puigpunyent i Estellencs  
    Maig de 2018: Senyalitzat el tram de la variant D del GR 221 entre Raixa i Bunyola  
    Juny de 2018: Senyalitzat el tram de connexió entre la Universitat de les Illes Balears i el GR 221 a Esporles  
    Desembre de 2016: Inaugurat el Refugi de sa Coma d'en Vidal, però només per a grups. Al 2021 encara no disposa de guarda i, per això, no està obert a senderistes individuals  
   

  Juny de 2016: Després de 15 anys tancat, es va reobrir el GR entre Banyalbufar i Estellencs

   
    Abril de 2021: El GR 221 està tancat entre Esporles i Valldemossa però els senderistes hi passen  
    Febrer de 2013: Oberta la variant del GR 221 entre Cúber i el refugi de Tossals Verds  
    2013- 2015: Senyalitzades diverses etapes del GR 222 entre la Colònia de Sant Pere, Can Picafort i Son Serra i entre el Coll des Racó (a prop d'Artà) i Cala Torta  

   

  A la seva web hi trobareu molta informació sobre la Ruta de Pedra en Sec (GR 221):

 • Reserva online de refugis
 • Mapa, guia, App
 •  

   

   

  LA RUTA DE PEDRA EN SEC (GR 221)

  El GR 221 s'anomena també la Ruta de Pedra en Sec, ja que una bona part del recorregut aprofita els antics camins empedrats (que comunicaven els pobles i les possessions de la Serra) i també perque el paisatge més emblemàtic són els conreus d'oliveres en marjades de pedra en sec.  El GR travessarà la Serra de Tramuntana des del Port d'Andratx (al sud-oest de l'illa) fins al Cap de Formentor (al nord-oest) en un recorregut de 173 km i s’han reformat algunes construccions per a fer-les servir de refugis de muntanya. El projecte és molt ambiciós i contempla també l’adecuació de 8 variants que afegiran 129 km més de camins senyalitzats. La feina de restauració dels camins i dels refugis la duu a terme el Departament de Medi Ambient del Consell Insular de Mallorca. La ruta s’estructura en 8 etapes amb un refugi al final de cadascuna.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  ETAPES

  1ª- Port d’Andratx- Sant Elm- La Trapa, 3h 45'

  2ª- La Trapa- Estellencs, 7h 15’

  3ª- Estellencs- Esporles, 5h

  4ª- Esporles- Deià (Refugi de Can Boi), 6h 30’

  5ª- Deià- Port de Sóller, 3h 15’

  6ª- Port de Sóller- Ref.de Tossals, 8h

  7ª- Ref. de Tossals Verds- Lluc, 6h

  8ª- Lluc- Pollença (Refugi del Pont Romà), 4h 45’

   

  Els trams oberts discorren per camins o finques públiques, però un 10% del trajecte travessa propietats privades. En aquests casos es prioritza la signatura de convenis tal com ho especifica el “Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de la Pedra en Sec”. Al març de 2021, el GR està totalment senyalitzat entre Es Capdellà i Esporles i entre Deià i Pollença i disposa de refugis. A la part més meridional no hi ha refugis en funcionament. Hi ha molta feina a fer i, probablement passaran uns quants anys, abans de que tot el projecte (i les seves variants) siguin una realitat. S’aconsella utilitzar els mapes més detallats (Alpina 1:25.000): Tramuntana Sud, Central i Nord inclosos a la carpeta "Serra de Tramuntana".

   

   

   

  ELS CAMINS A MALLORCA.....

  L'illa disposa d'una extensa xarxa de camins: alguns foren construits en l'època de la dominació àrab (902- 1229), altres travessen els boscos i duen a les sitges de carboners. També n'hi ha que porten als llocs més inaccessibles de la costa (construïts pels contrabandistes) o cap a les torres de defensa. Per acabar-ho d'adobar, l'Arxiduc Lluís Salvador va fer construir camins panoràmics pels voltants de Valldemossa.

   

  ...........I EL SEU PRINCIPAL PROBLEMA

  ☻ És el tancament per part dels propietaris. El 92 % de la Serra de Tramuntana és de propietat privada. La lliure circulació només es pot garantir a les finques i els camins públics. I fins i tot en aquests darrers hi ha problemes de pas. Aquest problema, el compartim amb una altra illa d'estructura social semblant: la Gran Bretanya.

    Hi ha molts motius per tancar camins i gairebé sempre el propietari ha estat provocat fins a arribar a aquesta  situació. La massificació que pateixen les muntanyes i la presència de vàndals han accentuat el problema. Fer foc, deixar barreres obertes, fer enrenou i deixar brutor són també motius per tancar camins.

  Com a contrapunt, s'ha de valorar molt positivament l'esforç del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca i del Grup Excursionista de Mallorca per netejar i senyalitzar nous camins.