ETAPA 5

inici

variants

refugis

noticies

gr 222

 

Aquestes pàgines no pretenen substituir la utilització de guies i mapes per part dels senderistes.

____________________

 

Per anar més segurs i gaudir millor del GR i els seu paisatges, utilitzeu els mapes i guies Alpina

 

ETAPA 4

Mapes aconsellats

 

Refugi de Can Boi (Deià)- Refugi de Muleta (Port de Sóller)

Duració: 3h 15min

Desnivell: 220 m, 270 m

Dificultat: mitjana

Senyalitzada

 

 

    

Cala de Deià

Llucalcari

(2) Capella de Castelló

(3) Muleta Gran

Resum de l'etapa (Aquesta descripció no és suficient per fer l'etapa. En trobareu una de més detallada a les guies i mapes Alpina):

_____________________________________________

Anem des del refugi a la dreta en pujada fins a la crta. on girem cap a l’esquerra. A la corba, passada la parada del bus de línia, abandonem la crta. seguint tot recte fins arribar a un camí empedrat. Més tard arribem a la crta de la Cala. A la dreta d'un pont, abandonem l’asfalt desviant-nos cap a la dreta en pujada. A la part superior ignorem totes les bifurcacions i continuem recte fins a la Ma-10 (15’) on anem cap a l’esquerra per la crta. uns 500 metres. Al km. 60,2 abandonem la crta. pujant per uns escalons a mà dreta que van a parar a una pista asfaltada. A la propera cruïlla seguim tot recte en forta pujada uns 100 metres fins que veiem a l’esquerra el començament del Camí Vell de Deià a Sóller (15’), d’origen àrab i restaurat en molts de trams. Als 10 minuts passem prop de les cases de Son Coll i, després de Can Miquelet (10’), entrem al bosc. El camí ascendeix, passa una barrera (30’) i es transforma en una pista que passa davant les cases de Can Prohom (foto 1). Arribem a una cruïlla important (5’, a l’esquerra tenim la Capella de Castelló, foto 2 ) on girem a l’esquerra fins a la carretera que seguim cap a l’esquerra (en direcció a Deià) uns 50 m. De la primera corba a l’esquerra surt una pista asfaltada que prenem fins a la primera bifurcació (10’) on anem a la dreta i, poc després d’abandonar l’asfalt, ens desviem per la primera pista a la dreta. Al següent creuer anem per la pista de l’esquerra fins a una cruïlla, prop de les cases de Muleta Gran (25’, tot recte hi ha la continuació del GR cap a Sóller, l’etapa següent, fotos 3 i 4). Agafem el camí de l’esquerra que, als pocs minuts, travessa una paret mitgera i ens condueix en descens al refugi de Muleta (20’)

 

(1) Can Prohom i Son Mico

 

 

ETAPA 5

 

 

Mapes aconsellats

 

Refugi de Muleta- Port de Sóller- Sóller- Barranc de Biniaraix- L'Ofre- Embassament de Cúber- Refugi de Tossals Verds

Duració: 8h

Desnivell: 970 m, 550 m

Dificultat: mitjana-alta (per la seva duració)

Senyalitzada

 

 

 

 

(1) Port de Sóller

 

(2) Sóller, amb el Barranc de Biniaraix i el Puig de l'Ofre

 

(3) Biniaraix

 

(4), (5), (6) Barranc de Biniaraix

(8) Canal des embassaments

 

(10) Canaleta del Massanella

 

(12) Cases Velles de Tossals i el Puig de Massanella

Resum de l'etapa (Aquesta descripció no és suficient per fer l'etapa. En trobareu una de més detallada a les guies i mapes Alpina):

________________________________________

Refugi de Muleta- Sóller (1h 30’): podem abandonar el refugi per la seva part posterior, passar una barrera i baixar al creuer. Des d’aquí anem tot dret, primer pla, i després pugem en direcció sud fins a la bifurcació prop de Muleta Gran (20’). Davallem després per un empedrat irregular (foto 1) fins a la perifèria del Port (40’) on anem a la dreta seguint el torrent i després pugem per rodejar una casa (foto 2). El camí baixa i, al primer creuer (15’), hem d’agafar el carrer asfaltat a l’esquerra en direcció a l’Hotel de Can Ai. Quan arribem a la carretera de Deià girem a mà esquerra en direcció a la rotonda, continuem per la crta. cap a la dreta i, als 100 m la travessem. Agafem un carrer a mà esquerra (Camí del Camp Llarg) i seguim el trajecte senyalitzat fins a la Plaça de la Constitució (15’)

Sóller- Embassament de Cúber pel Barranc de Biniaraix (4h 30’): travessem la Plaça en direcció al Carrer de sa Lluna, que seguim per uns metres fins al segon carrer a mà esquerra (Carrer de la Victòria). L’agafem fins al camp de futbol, on prenem el carrer de la dreta, vorera del torrent. Abans de creuar-lo una altra vegada, girem a l’esquerra per un carrer asfaltat que abandonem als pocs metres anant pel carrer de mà dreta. Quan arribem a la bifurcació, prenem el ramal asfaltat (Carrer de l’Ermita) durant uns centenars de metres fins a una volta marcada on ens desviem a l’esquerra agafant un camí empedrat que ens portarà a Binibassí (en direcció a Fornalutx comença la variant E). D’aquí girem a la dreta, sortim a la crta on anem a mà esquerra per uns metres i girem a la dreta per un carreró que ens duu a Biniaraix (foto 3).

Ens dirigim cap a l’esquerra, passem al costat de l’església i, davant dels rentadors públics, agafem el camí sense asfaltar cap a la dreta. Als 5’ ens trobem al Barranc (fotos 4, 5 i 6): les marjades d’oliveres, el torrent i l’empedrat ens acompanyaran fins a les cases de l’Ofre que assolirem en unes 2 h. El camí des Barranc acaba a una barrera, després de la qual girem a l’esquerra, rodegem la finca (foto 7) i arribem a la pista que agafem cap a l’esquerra en pujada. Aviat l’abandonem per un camí senyalizat a la dreta i, desviant-nos,als pocs metres, cap a l’esquerra fins al coll. Al coll, abandonem la pista que tornarem a seguir a partir de Binimorat i fins passada una barrera, on el GR es desvia per la banda esquerra de l’embassament de Cúber fins a la crta. Ma-10 (1h des del coll).

Embassament de Cúber- Refugi de Tossals Verds (2h): no passem la barrera de l'esquerra cap a la crta. sinó que anem tot recte. Travessem una paret mitgera (aquí comença la variant F) i un botador, baixem cap a la crta., girem a la dreta seguint la canal d’aigua (fotos 8,9) una mitja hora. Després anem cap a la dreta passant per damunt de la canal i pugem al Coll des Coloms . Als 5’ girem a la dreta, el camí creua dues vegades el torrent i té vistes panoràmiques de la Canaleta de Massanella i d’Es Pla (fotos 10 i 11). Mitja hora més tard arribem a l’ample Coll de ses Cases Velles (foto 12) on anem tot dret i baixem fins al refugi (foto 13, 40’)

(7) Puig de l'Ofre (1093m)

Panoràmica des del Puig de l'Ofre amb l'Embassament de Cúber i el Puig Major

(9) Embassament des Gorg Blau

(11) Torrent des Prat i Es Pla

(13) Refugi de Tossals Verds